Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Βάσος Αργυρίδης - βιογραφικό

Ο Βάσος Αργυρίδης γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1960 και από το 1980 μέχρι το 1986 σπούδασε σύνθεση και ενορχήστρωση στο κρατικό Κονσερβατόριο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας. Το Μάϊο του `86 η Συμφωνική Ορχήστρα Μόσχας ερμήνευσε τη Συμφωνία του «Κυπριακές Εικόνες», ένα έργο που του χάρισε τον τίτλο του Master of Fine Arts.

Το 1990 το Pfalztheater της πόλης Κάϊζερσλαουτερν Γερμανίας του αναθέτει τη σύνθεση της όπερας «Μανώλη..!» (από το ομώνυμο θεατρικό του Γιώργου Νεοφύτου), η οποία ανεβαίνει με μεγάλη επιτυχία και εγκωμιαστικές κριτικές.

Η ίδια όπερα παρουσιάζεται στην Κύπρο και το 1992 ανεβαίνει σε μια εντελώς νέα παραγωγή από την Ακαδημία Μουσικής του Αμβούργου.

Οι δύο αυτές σημαντικές δουλειές του Β.Α. («Κυπριακές εικόνες» και όπερα «Μανώλη..!») κυκλοφόρησαν σε CD.

Ο Βάσος Αργυρίδης ζει και εργάζεται στη Λεμεσό. Έχει γράψει τη μουσική για περισσότερα από 30 θεατρικά έργα, συνεργαζόμενος με το ΘΟΚ και όλα τα ελεύθερα θέατρα της Κύπρου. Ο ίδιος έχει σκηνοθετήσει και έχει γράψει τη μουσική σε δύο παραγωγές της ΕΘΑΛ. Το Νοέμβριο του 1986 εκπροσωπεί την Κϋπρο στη Biennale Θεσσαλονίκης, ενώ το 1992 το μπαλέτο του «Οδοιπορικόν» παρουσιάζεται στη Biennale Μασσαλίας από την κυπριακή ομάδα χορού ΡΟΕΣ.

Στον κινηματογράφο έχει γράψει τη μουσική στις ταινίες του Αντρέα Πάντζη

«Η σφαγή του κόκορα» και «Το Τάμα», καθώς και τη μουσική σε δύο ντοκυμαντέρ με θέμα το πέρασμα του Γιώργου Σεφέρη από την Κύπρο, τα οποία προβλήθηκαν από την ΕΡΤ και ξένα τηλεοπτικά κανάλια, ενώ η ταινία «Πατρίδα, μόνη στον αέρα και τη θάλασσα» του Άντη Ροδίτη με τη μουσική του Βάσου Αργυρίδη, απέσπασε το χρυσό μετάλιο σε διεθνές φεστιβάλ ταινιών του Χιούστον.

Ο Β.Α. έχει συνεργαστεί με αρκετούς Ελλαδίτες καλλιτέχνες στη δισκογραφία και σε συναυλίες. Γιώργος Νταλάρας, Τάνια Τσανακλίδου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Βασίλης Λέκκας, Κώστας Μακεδόνας, Μαρίζα Κωχ, Δημήτρης Μπάσης, Κώστας Θωμαϊδης, Νένα Βενετσάνου, Μάριος Φραγκούλης και άλλοι έχουν ερμηνεύσει τραγούδια του. Εκτός από τη μουσική στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ο Β.Α. έχει συνθέσει κύκλους τραγουδιών σε στίχους και ποίηση των Οδυσσέα Ελύτη, Διονύση Καρατζά, Κώστα Φασουλά και Μπάμπη Αναγιωτού.

Ο Βάσος Αργυρίδης έχει στο ενεργητικό του το βραβείο καλύτερης μουσικής στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Δράμας το 1993, για την ταινία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου «Την ώρα που κόπηκε ο καιρός», ενώ η μουσική του για τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη κέρδισε το βραβείο καλύτερης μουσικής στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Θεάτρου το 2000.

Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Συνεργάστηκε με τον πολιτιστικό όμιλο «Διάσταση» και ΄με άλλα καλλιτεχνικά σχήματα της Κύπρου.

Το Σεπτέμβριο του 2005 του ανατίθεται από το Σταύρο Ξαρχάκο η σύνθεση μιας μεγάλης σουϊτας, βασισμένης στο συνολικό έργο του μεγάλου μας συνθέτη για την περίφημη ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων «Όσιποφ» της Μόσχας, έργο που παρουσιάζεται στο Ηρώδειο στα πλαίσια του φεστιβάλ Αθηνών.

Τον Οκτώβριο του 2007 δίνει δύο συναυλίες στα πλαίσια του διεθνούς φεστιβάλ «ΚΥΠΡΙΑ 2007» σε Λευκωσία και Λεμεσό με τη συμφωνική ορχήστρα «21ου αιώνα» της Μόσχας και τη Νένα Βενετσάνου, παρουσιάζοντας τις διασκευές του πάνω στην παραδοσιακή μουσική της Κύπρου και τραγούδια σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, ενώ η ίδια αυτή δουλειά ταξιδεύει σε περιοδία στη Ρωσία, το Δεκέμβριο του 2007 στη Νέα Όπερα Μόσχας, τον Απρίλη του 2008 στην Ακαδημαϊκή Καπέλλα της Αγίας Πετρούπολης, το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου στην Εθνική Φιλαρμονική της Ουκρανίας στο Κίεβο με την Εθνική ορχήστρα της χώρας και το Φεβρουάριο του 2009 στο CADOGAN HALL του Λονδίνου με τη συμφωνική ορχήστρα της Οξφόρδης σημειώνοντας τεράστια επιτυχία και αποσπώντας εγκωμιαστικές κριτικές για τη μουσική του.

Τον Ιούνιο του 2008 κυκλοφορεί μια από τις σημαντικότερες δισκογραφικές του δουλειές, με τίτλο «Περί της ακριβής χώρας...», η οποία περιλαμβάνει όλες τις διασκευές του πάνω στην παραδοσιακή μουσική της Κύπρου και η οποία αποτελεί σημαντικό σταθμό τόσο στο έργο του Βάσου Αργυρίδη, όσο και στη μουσική κληρονομιά του Ελληνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου